Sociaal

Verlenging van het bevallingsverlof

H

ET bevallingsverlof wordt toegekend om de moeder weer op krachten te laten komen, maar het is ook een gunstige periode om het kind harmonieus in het gezin te integreren.

Foto Isopress-Sénépart

De huidige wetgeving voorziet in vijftien weken bevallingsverlof. Minstens één week daarvan moet verplicht worden opgenomen vóór de vermoedelijke datum van bevalling en acht weken moeten worden opgenomen na de bevalling.

De wet houdt echter geen rekening met de problemen die ontstaan als het pasgeboren kind gehospitaliseerd wordt, wat frequent voorkomt in het geval van meerlingen.

Senator Bea Cantillon (CVP) heeft een wetsvoorstel ingediend dat moederschapsverlof (of het vaderschapsverlof als de moeder overleden is of opgenomen in het ziekenhuis) verlengt tot maximaal acht weken, tijdens de periode dat het pasgeboren kind in het ziekenhuis ver blijft. Tijdens deze periode zou de moeder een uitkering krijgen in het kader van de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

In de commissie voor Sociale aangelegenheden leek mevrouw Miet Smet, minister van Tewerkstelling en Arbeid, dit voorstel niet erg gunstig gezind. Het zou immers aanzienlijke uitgaven teweegbrengen voor het RIZIV, het geldt niet voor overheidsambtenaren of zelfstandigen en bovendien zou het in de bedrijven ongustig worden onthaald voor de tewerkstelling van vrouwen.

De minister is voorstander van alternatieve oplossingen, met name in het kader van de loopbaanonderbreking, die zowel voor mannen als voor vrouwen openstaat.


Texte français


Opmerkingen voor de webmaster