Gelijkheid

Petitierecht

D

E Belgische Grondwet vermeldt het petitierecht in art. 28 als een van de grondrechten van de burger. De burgers maken er nochtans zelden gebruik van.

Met hun klachten kunnen zij immers terecht bij de rechtbanken, de Raad van State en sinds kort ook bij de federale ombudsmannen. Bovendien geeft de openbaarheid van bestuur hun het recht alle bestuursdocumenten in te kijken en er een afschrift van te krijgen.

Maar ook de moderne communicatiemedia hebben ertoe bijgedragen dat het petitierecht, dat stamt uit de tijd van de postkoets, in onbruik is geraakt.

De enkele individuele verzoekschriften die nog op de Senaat toekomen, stuurt de commissie die met de behandeling van de petities is belast, naar de federale ombudsmannen of naar de bevoegde ministers.

Enkele senatoren willen het petitierecht nochtans nieuw leven inblazen om er een instrument van actief burgerschap van te maken. Zij hebben het dan niet over de individuele verzoekschriften of klachten, maar over kwesties van algemeen belang die een groep burgers op de agenda kan plaatsen.

Zo stellen Roger Lallemand (PS) en Fred Erdman (SP) voor over dergelijke verzoekschriften een parlementair debat te houden. Op die manier willen zij de afstand tussen de politieke wereld en de burgers verkleinen. Vooral jongeren en vreemdelingen die nu politiek niet vertegenwoordigd zijn, kunnen zo hun stem laten horen.

Er zijn nu wetsvoorstellen in de maak om een en ander te concretiseren.


Texte français


Opmerkingen voor de webmaster